FINDIK ÜRETİCİYİ İSYAN ETTİRDİ

Ekonomi 07.11.2016 - 09:42, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2099+ kez okundu.
 

FINDIK ÜRETİCİYİ İSYAN ETTİRDİ

Bir türlü istenilen seviyeye yükselmeyen fındık fiyatları üreticileri sıkıntıya sokmuş durumda.

2016 yılı fındık fiyatları, fındık üreticileri için tam anlamıyla kabus gibi geçiyor. Bir türlü istenilen seviyeye yükselmeyen fındık fiyatları üreticileri sıkıntıya sokmuş durumda. Serbest piyasada günlük fındık fiyatı 11 lira seviyesinde seyrediyor. Ordu ve Giresun gibi fındığın en çok üretildiği ve en çok ihrac edildiği illerimizde fiyatlar 10,75 ve 11,80 arasında gidip deliyor. Üreticiler fiyatlar üzerinde tekelleşmenin olduğu ve fındık üreticilerinin yabancı firmalara ezdirildiği görüşünde. Fiyatların yabancı firmanın tekelinde olduğunu iddia eden fındık üreticileri; yetkililerin bu duruma müdahale etmelerini istiyorlar. Üreticilerin daha fazla mağdur olmaması için fındık fiyatlarına bir an önce taban fiyat getirilmesi gerekiyor. Aksi halde fındık tüccarları istedikleri gibi fiyat üzeriden spekülasyonlar yaparak, üreticiyi ezmeye devam edecektir. Türkiye fındık üreticilerinden fındığı ortalama 10 liraya alan fındık simsarları, dışarıya fındığı 25 liradan satıyor. Bu durum tüccarın elini bile oynatmadan 15 lirayıı cebe indirdiği anlamına geliyor. Fiyatların bir türlü yükselmemesinin sebebi de az çok anlaşılmış oluyor. Piyasayı tekeline alan fındık simsarları, üretcilerin taleplerine kulak tıkayarak fındıkları istedikleri fiyattan alıyor ve dışarıya fahiş fiyattan satıyor. Görevlilerin fındık üreticilerini daha fazla ezdirmemek için neyi beklediklerini açıkcası bilmiyoruz. Euro dolar yükseliyor, fındık yerinde sayıyor! Dünyada fındık ihracatında lider ülke konumunda olan ülkemizde doların yükselmesine karşılık fındık fiyatlarının neden bir türlü yükselmediği merak konusu. Fındık ihracatından elde edilen gelir, döviz kurunun yükselmesine paralel olarak artış gösteriyor. Tüm bu gelişmelere rağmen fiyatlar bir türlü istenilen seviyeye gelmiyor. Bütün bir yıl ceremesini çeken, ailesinin geçimini fındığa bağlayan üretici ise dört gözle fındık fiyatlarının yükselmesini bekliyor. Fiyatlar bir türlü yükselmeyince üreticilerde haliyle zor durumda kaldı. Kimisi fındığı mecburen elden çıkarırken kimisi de bekleterek fiyatların artmasını bekliyor. Geçimini fındığa bağlayan üreticiler bu seviyede seyreden rakamlardan hiç memnun değil. Ticaret borsalarının bu duruma bir an önce el atması gerekiyor. Aksi halde yabancı firmalar fındık üreticisinin sırtından para kazanmaya devam edecek. Olan gariban üreticiye olacak.
Bir türlü istenilen seviyeye yükselmeyen fındık fiyatları üreticileri sıkıntıya sokmuş durumda.

2016 yılı fındık fiyatları, fındık üreticileri için tam anlamıyla kabus gibi geçiyor. Bir türlü istenilen seviyeye yükselmeyen fındık fiyatları üreticileri sıkıntıya sokmuş durumda.

Serbest piyasada günlük fındık fiyatı 11 lira seviyesinde seyrediyor. Ordu ve Giresun gibi fındığın en çok üretildiği ve en çok ihrac edildiği illerimizde fiyatlar 10,75 ve 11,80 arasında gidip deliyor.

Üreticiler fiyatlar üzerinde tekelleşmenin olduğu ve fındık üreticilerinin yabancı firmalara ezdirildiği görüşünde. Fiyatların yabancı firmanın tekelinde olduğunu iddia eden fındık üreticileri; yetkililerin bu duruma müdahale etmelerini istiyorlar.

Üreticilerin daha fazla mağdur olmaması için fındık fiyatlarına bir an önce taban fiyat getirilmesi gerekiyor. Aksi halde fındık tüccarları istedikleri gibi fiyat üzeriden spekülasyonlar yaparak, üreticiyi ezmeye devam edecektir.

Türkiye fındık üreticilerinden fındığı ortalama 10 liraya alan fındık simsarları, dışarıya fındığı 25 liradan satıyor. Bu durum tüccarın elini bile oynatmadan 15 lirayıı cebe indirdiği anlamına geliyor. Fiyatların bir türlü yükselmemesinin sebebi de az çok anlaşılmış oluyor. Piyasayı tekeline alan fındık simsarları, üretcilerin taleplerine kulak tıkayarak fındıkları istedikleri fiyattan alıyor ve dışarıya fahiş fiyattan satıyor. Görevlilerin fındık üreticilerini daha fazla ezdirmemek için neyi beklediklerini açıkcası bilmiyoruz.

Euro dolar yükseliyor, fındık yerinde sayıyor! Dünyada fındık ihracatında lider ülke konumunda olan ülkemizde doların yükselmesine karşılık fındık fiyatlarının neden bir türlü yükselmediği merak konusu. Fındık ihracatından elde edilen gelir, döviz kurunun yükselmesine paralel olarak artış gösteriyor. Tüm bu gelişmelere rağmen fiyatlar bir türlü istenilen seviyeye gelmiyor. Bütün bir yıl ceremesini çeken, ailesinin geçimini fındığa bağlayan üretici ise dört gözle fındık fiyatlarının yükselmesini bekliyor.

Fiyatlar bir türlü yükselmeyince üreticilerde haliyle zor durumda kaldı. Kimisi fındığı mecburen elden çıkarırken kimisi de bekleterek fiyatların artmasını bekliyor. Geçimini fındığa bağlayan üreticiler bu seviyede seyreden rakamlardan hiç memnun değil. Ticaret borsalarının bu duruma bir an önce el atması gerekiyor. Aksi halde yabancı firmalar fındık üreticisinin sırtından para kazanmaya devam edecek. Olan gariban üreticiye olacak.


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.