FINDIKTA REKOLTE TESPİTİ BAŞLADI

Gündem 03.07.2018 - 10:03, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4200+ kez okundu.
 

FINDIKTA REKOLTE TESPİTİ BAŞLADI

İlimizin ve bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan yeşil altın fındıkta, rekolte tahmininde en doğru ve en sağlıklı sonuca ulaşabilmek amacıyla oluşturulan Rekolte Tespit Komisyonu sahada çalışmalara başladı.

İlimizin ve bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan yeşil altın fındıkta, rekolte tahmininde en doğru ve en sağlıklı sonuca ulaşabilmek amacıyla oluşturulan Rekolte Tespit Komisyonu sahada çalışmalara başladı. Bu kapsamda rekolte tespit komisyonunun sahadaki çalışmalarına katılıp, yerinde incelemelerde bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü  Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada; “Fındık rekolte tespiti ile ilgili yol haritamızı belirledikten sonra saha çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Rekolte tespit çalışmalarımızın tahminen 15 gün kadar sürmesini bekliyoruz. 10 Temmuz itibariyle de çalışmaların tamamlanarak 2018 yılı fındık tahmini rekoltesini Bakanlığımıza bildirmiş olacağız. Tüm iller de 11 Temmuz itibariyle Bakanlığımıza fındık rekoltesini bildirmiş olacaklardır. İlimizde rekolte tespit çalışmaları fındığın gelişme durumu ve "Haziran dökümü" de dikkate alınarak öncelikle sahil ilçelerimizden başlamak suretiyle orta ve yüksek rakımlı ilçeler şeklinde sürdürülmektedir.  Bu tespit çalışmalarında il genelinde belirlenen 227 ayrı noktamız bulunmaktadır. Komisyon üyeleri rekolte hesabını yaparken her çeşit bazında ayrı ayrı çotanak sayımı gerçekleştiriyorlar. Çotanakların içerisindeki dolu ve boş tane oranı ile ayrıca fındık kurdu, yeşil kokarca zararı gibi önemli fındık zararlıları ve külleme hastalığının durumunu da ortaya koymak suretiyle gerekli notlarını alıyorlar. Bu yıl sayım esnasında bazı ilçelerimizde fındık kurdu zararının beklenilenin üzerinde olduğunu da müşahede ettik. Ancak kesin sonuçlar çalışmalar tamamladıktan sonra ortaya çıkacaktır. Sayım işlemleri bittikten sonra tüm komisyon üyeleri bir araya gelerek kapanış toplantısında 2018 yılının fındık rekoltesini ortaya koyacaklardır” dedi. Ordu ilinin 2017 yılında fındık rekoltesini yaklaşık 216 bin ton olarak tahmin etmiştik diyerek sözlerini sürdüren İl Müdürü Kemal Yılmaz; “TÜİK tarafından daha sonradan açıklanan rakam ise 213.572 ton olarak gerçekleşti. Bu açıklanan rakam da bizim tespit ettiğimiz ve açıkladığımız fındık rekolte tahminine çok yakın bir rakamdır. İnşallah bu yılda sahadaki çalışmalarımızı büyük bir titizlikle tamamladıktan sonra ilimizin 2018 yılı tahmini fındık rekoltesini tespit etmiş olacağız. İlimizin yeşil altını fındıktaki yeni hasat döneminin üreticilerimiz, ilimiz ve ülkemize hayırlı ve bol kazançlar getirmesini diliyorum.” dedi.
İlimizin ve bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan yeşil altın fındıkta, rekolte tahmininde en doğru ve en sağlıklı sonuca ulaşabilmek amacıyla oluşturulan Rekolte Tespit Komisyonu sahada çalışmalara başladı.

İlimizin ve bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan yeşil altın fındıkta, rekolte tahmininde en doğru ve en sağlıklı sonuca ulaşabilmek amacıyla oluşturulan Rekolte Tespit Komisyonu sahada çalışmalara başladı.
Bu kapsamda rekolte tespit komisyonunun sahadaki çalışmalarına katılıp, yerinde incelemelerde bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü  Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada; “Fındık rekolte tespiti ile ilgili yol haritamızı belirledikten sonra saha çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Rekolte tespit çalışmalarımızın tahminen 15 gün kadar sürmesini bekliyoruz. 10 Temmuz itibariyle de çalışmaların tamamlanarak 2018 yılı fındık tahmini rekoltesini Bakanlığımıza bildirmiş olacağız. Tüm iller de 11 Temmuz itibariyle Bakanlığımıza fındık rekoltesini bildirmiş olacaklardır. İlimizde rekolte tespit çalışmaları fındığın gelişme durumu ve "Haziran dökümü" de dikkate alınarak öncelikle sahil ilçelerimizden başlamak suretiyle orta ve yüksek rakımlı ilçeler şeklinde sürdürülmektedir.  Bu tespit çalışmalarında il genelinde belirlenen 227 ayrı noktamız bulunmaktadır. Komisyon üyeleri rekolte hesabını yaparken her çeşit bazında ayrı ayrı çotanak sayımı gerçekleştiriyorlar. Çotanakların içerisindeki dolu ve boş tane oranı ile ayrıca fındık kurdu, yeşil kokarca zararı gibi önemli fındık zararlıları ve külleme hastalığının durumunu da ortaya koymak suretiyle gerekli notlarını alıyorlar. Bu yıl sayım esnasında bazı ilçelerimizde fındık kurdu zararının beklenilenin üzerinde olduğunu da müşahede ettik. Ancak kesin sonuçlar çalışmalar tamamladıktan sonra ortaya çıkacaktır. Sayım işlemleri bittikten sonra tüm komisyon üyeleri bir araya gelerek kapanış toplantısında 2018 yılının fındık rekoltesini ortaya koyacaklardır” dedi.
Ordu ilinin 2017 yılında fındık rekoltesini yaklaşık 216 bin ton olarak tahmin etmiştik diyerek sözlerini sürdüren İl Müdürü Kemal Yılmaz; “TÜİK tarafından daha sonradan açıklanan rakam ise 213.572 ton olarak gerçekleşti. Bu açıklanan rakam da bizim tespit ettiğimiz ve açıkladığımız fındık rekolte tahminine çok yakın bir rakamdır. İnşallah bu yılda sahadaki çalışmalarımızı büyük bir titizlikle tamamladıktan sonra ilimizin 2018 yılı tahmini fındık rekoltesini tespit etmiş olacağız. İlimizin yeşil altını fındıktaki yeni hasat döneminin üreticilerimiz, ilimiz ve ülkemize hayırlı ve bol kazançlar getirmesini diliyorum.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.