EĞİTİMLER TAMAMLANDI

Gündem 22.05.2018 - 12:06, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4232+ kez okundu.
 

EĞİTİMLER TAMAMLANDI

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerimizin işbirliği içerisinde İlimizin ana geçim kaynağı olan fındıkta, külleme başta olmak üzere fındıktaki önemli hastalık ve zararlılara karşı mücadele yöntemlerinin anlatıldığı, “Fındıkta Entegre Mücadele Tarla Okulu Eğitimleri” kapsamında 19 ilçemizde gerçekleştirilen eğitimler tamamlandı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü  ile İlçe Müdürlüklerimizin işbirliği içerisinde İlimizin ana geçim kaynağı olan fındıkta, külleme başta olmak üzere fındıktaki önemli hastalık ve zararlılara karşı mücadele yöntemlerinin anlatıldığı, “Fındıkta Entegre Mücadele Tarla Okulu Eğitimleri” kapsamında 19 ilçemizde gerçekleştirilen eğitimler tamamlandı. Düzenlenen eğitimler kapsamında Çatalpınar İlçedeki gerçekleştirilen Tarla Okulu Eğitimine İl Müdürü Kemal Yılmaz da katıldı . Burada bir konuşma yapan İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Ülkemiz Dünya fındık üretiminin % 75’ ini tek başına üreten lider ülke konumundadır. Dünya fındık üretiminin % 25’i ise ilimiz çiftçileri tarafından üretilmektedir. Fındık bahçelerimizin yaşlanmış olması, arazi yapımızın engebeli olması, üreticilerimizin bahçelerinde bakım ve besleme konularında yaptıkları yanlış uygulamalar, verim ve kaliteyi olumsuz etkileyen unsurlardır. Bizler coğrafi şartları değiştiremeyiz ancak budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele konusundaki eksiklerimizi gidererek verim ve kalite düşüklüğünün önüne geçebiliriz. Bu kapsamda İl müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz çalışmalarla son 6 ayda 60 adet, 2015 yılından bu yana ise tüm ilçelerimizde 100’ün üzerinde örnek bahçeler oluşturduk. Bu bahçelerimizde dekara verimi 300-350 kg'a kadar çıkartarak lider ülkeye yakışır verim ve kaliteye ulaşılabileceğini çiftçilerimize gösterdik.” dedi. Fındıkta verim ve kaliteye ciddi derecede etkisi olan hastalık ve zararlılarla mücadele konusuna da değinen İl Müdürü Kemal Yılmaz; “İlimizin ana geçim kaynağı olan fındığın en önemli hastalıklarından biri olan külleme, özellikle son yıllarda fındığın miktar ve kalitesine ciddi zararlar vermiştir. Hastalıkla mücadele mümkün olup, öncelikle kültürel tedbirler olan budama, dip sürgünü temizliği, yabancı ot mücadelesi ve bulaşık bitki artıklarının imhası işlemlerinin tekniğine uygun olarak yapılması gerekmektedir. Kimyasal mücadele ise bizlerin en son çare olarak başvurması gereken bir yoldur. Önceki yıllarda da İlimizde hastalık görüldüğünden belirtiler görülmeden çotanak oluşum aşamasından itibaren hastalığın seyrine göre 3-4 defa ruhsatlı ilaçlarla tam bir kaplama şeklinde mücadele yapılması gerekmektedir” diyerek sözlerine son vermiştir.  “Fındıkta Entegre Mücadele Tarla Okulu Eğitimleri” kapsamında İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri Ömür Duyar, Ali Kemal Gür ve Ramazan Elevülü tarafından tüm ilçelerimizde çiftçilerimize Fındıkta Entegre Mücadele hakkında geniş bilgi verilerek, sahada hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda yapılması gerekenler uygulamalı olarak gösterildi. HABER MERKEZİ
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerimizin işbirliği içerisinde İlimizin ana geçim kaynağı olan fındıkta, külleme başta olmak üzere fındıktaki önemli hastalık ve zararlılara karşı mücadele yöntemlerinin anlatıldığı, “Fındıkta Entegre Mücadele Tarla Okulu Eğitimleri” kapsamında 19 ilçemizde gerçekleştirilen eğitimler tamamlandı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü  ile İlçe Müdürlüklerimizin işbirliği içerisinde İlimizin ana geçim kaynağı olan fındıkta, külleme başta olmak üzere fındıktaki önemli hastalık ve zararlılara karşı mücadele yöntemlerinin anlatıldığı, “Fındıkta Entegre Mücadele Tarla Okulu Eğitimleri” kapsamında 19 ilçemizde gerçekleştirilen eğitimler tamamlandı.

Düzenlenen eğitimler kapsamında Çatalpınar İlçedeki gerçekleştirilen Tarla Okulu Eğitimine İl Müdürü Kemal Yılmaz da katıldı . Burada bir konuşma yapan İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Ülkemiz Dünya fındık üretiminin % 75’ ini tek başına üreten lider ülke konumundadır. Dünya fındık üretiminin % 25’i ise ilimiz çiftçileri tarafından üretilmektedir. Fındık bahçelerimizin yaşlanmış olması, arazi yapımızın engebeli olması, üreticilerimizin bahçelerinde bakım ve besleme konularında yaptıkları yanlış uygulamalar, verim ve kaliteyi olumsuz etkileyen unsurlardır. Bizler coğrafi şartları değiştiremeyiz ancak budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele konusundaki eksiklerimizi gidererek verim ve kalite düşüklüğünün önüne geçebiliriz. Bu kapsamda İl müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz çalışmalarla son 6 ayda 60 adet, 2015 yılından bu yana ise tüm ilçelerimizde 100’ün üzerinde örnek bahçeler oluşturduk. Bu bahçelerimizde dekara verimi 300-350 kg'a kadar çıkartarak lider ülkeye yakışır verim ve kaliteye ulaşılabileceğini çiftçilerimize gösterdik.” dedi.

Fındıkta verim ve kaliteye ciddi derecede etkisi olan hastalık ve zararlılarla mücadele konusuna da değinen İl Müdürü Kemal Yılmaz; “İlimizin ana geçim kaynağı olan fındığın en önemli hastalıklarından biri olan külleme, özellikle son yıllarda fındığın miktar ve kalitesine ciddi zararlar vermiştir. Hastalıkla mücadele mümkün olup, öncelikle kültürel tedbirler olan budama, dip sürgünü temizliği, yabancı ot mücadelesi ve bulaşık bitki artıklarının imhası işlemlerinin tekniğine uygun olarak yapılması gerekmektedir. Kimyasal mücadele ise bizlerin en son çare olarak başvurması gereken bir yoldur. Önceki yıllarda da İlimizde hastalık görüldüğünden belirtiler görülmeden çotanak oluşum aşamasından itibaren hastalığın seyrine göre 3-4 defa ruhsatlı ilaçlarla tam bir kaplama şeklinde mücadele yapılması gerekmektedir” diyerek sözlerine son vermiştir. 

“Fındıkta Entegre Mücadele Tarla Okulu Eğitimleri” kapsamında İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri Ömür Duyar, Ali Kemal Gür ve Ramazan Elevülü tarafından tüm ilçelerimizde çiftçilerimize Fındıkta Entegre Mücadele hakkında geniş bilgi verilerek, sahada hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda yapılması gerekenler uygulamalı olarak gösterildi.

HABER MERKEZİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.