Ee Fındık Fiyatı Nerde?

Ekonomi 26.07.2013 - 16:29, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4396+ kez okundu.
 

Ee Fındık Fiyatı Nerde?

Fındığı, köylerin yapısını, Ağustos ayını bilmeyenlerin hazırladığı raporlar; sadece fındık maliyet hesaplarına yönelik. Giderler bu rakamlardan hesaplanıyor, fındık fiyatı düşük tutuluyor...

Fındık yaklaşırken, yetkililer üstlerine düşen görevleri yapıyorlar. Komisyonlar toplanıyor, işçi yevmiyesinden çuvalcıya, katırcıdan patozcuya; kimin ne alacağını söylüyorlar. Özellikle çocuk işçilerin çalıştırılmaması konusunda kararlar alıp, aksi durumda verilecek cezaları açıklıyorlar. Bunlar son derece güzel çalışmalar. Ama fındık bahçesinde karşılığı yok. Hangi sene açıklanan rakamlardan yevmiye verilmiş? Ya da hangi üretici bahçesinde çocuk işçi çalıştırıp, yetişkin yevmiyesi vermek ister? Fındığı, köylerin yapısını, Ağustos ayını bilmeyenlerin hazırladığı raporlar; sadece fındık maliyet hesaplarına yönelik. Giderler bu rakamlardan hesaplanıyor, fındık fiyatı düşük tutuluyor. Her üretici bilir ki; fındık yerden toplanmalı. Daldan toplandığında işçi gideri artar, randıman düşer. Ama meyilli arazide yağmur yağarsa, hele de fındık çeç olursa; nasıl toplayacaksınız? Ya da siz fındığın yere dökülmesini beklerken, komşularınız bahçesini topladıysa; başşakçıları nasıl engelleyeceksiniz? Yani fındık, bizim yöremizde dar zamanda toplanması gereken bir üründür. Köylüler arasında amele diye tabir edilen fındık işçileri de bu durumu bilirler. Dayıbaşılar fiyat belirlerken; komisyon kararlarına bakmazlar. Üretici mecbur istedikleri parayı öder. Her ekipte iki üç çocuk vardır. Bahçe sahibi katlanmak zorundadır. Yoksa dayıbaşı ekibini getirmez, fındık toplanmaz. Sonra bizim arazimizde doğru dürüst yol yoktur. Katırcı ne fiyat söylerse, üretici vermek zorundadır. Çuvalda kızan fındık, yağmuru gördüğünde çürür. Zaten köylerde kaç tane katır var ki? Fındığı taşıtmak zorunda olan köylü; istenen parayı verir. Fındık işçisi fındık fiyatına bakmaz. Her yıl yevmiyeyi artırır. Yatılı işçilerin gideri; tüptü, elektrikti, ekmekti…. her yıl artar. Eğer işçiyi minibüslerle taşıyorsanız; benzin zamları giderlere eklenir. Yetkililerin yapması gereken, komisyonlarda işçinin, katırcının hesabını yapmak değil; fındık fiyatını belirlemektir. Temmuz sonu fındık fiyatı belli olursa; diğerlerinin alacağı paralar kendiliğinden oluşur. Çünkü amelenin topladığı fındık, istediği fiyatı kurtarmıyorsa; üretici fındığı toplatmaz. Geçmiş yıllarda fiyatı devlet belirlerken; işler böyle yürüyordu. Bugün yapılması gereken de budur.
Fındığı, köylerin yapısını, Ağustos ayını bilmeyenlerin hazırladığı raporlar; sadece fındık maliyet hesaplarına yönelik. Giderler bu rakamlardan hesaplanıyor, fındık fiyatı düşük tutuluyor...

Fındık yaklaşırken, yetkililer üstlerine düşen görevleri yapıyorlar.

Komisyonlar toplanıyor, işçi yevmiyesinden çuvalcıya, katırcıdan patozcuya; kimin ne alacağını söylüyorlar.

Özellikle çocuk işçilerin çalıştırılmaması konusunda kararlar alıp, aksi durumda verilecek cezaları açıklıyorlar.

Bunlar son derece güzel çalışmalar. Ama fındık bahçesinde karşılığı yok. Hangi sene açıklanan rakamlardan yevmiye verilmiş? Ya da hangi üretici bahçesinde çocuk işçi çalıştırıp, yetişkin yevmiyesi vermek ister?

Fındığı, köylerin yapısını, Ağustos ayını bilmeyenlerin hazırladığı raporlar; sadece fındık maliyet hesaplarına yönelik. Giderler bu rakamlardan hesaplanıyor, fındık fiyatı düşük tutuluyor.

Her üretici bilir ki; fındık yerden toplanmalı. Daldan toplandığında işçi gideri artar, randıman düşer. Ama meyilli arazide yağmur yağarsa, hele de fındık çeç olursa; nasıl toplayacaksınız?

Ya da siz fındığın yere dökülmesini beklerken, komşularınız bahçesini topladıysa; başşakçıları nasıl engelleyeceksiniz?

Yani fındık, bizim yöremizde dar zamanda toplanması gereken bir üründür.

Köylüler arasında amele diye tabir edilen fındık işçileri de bu durumu bilirler. Dayıbaşılar fiyat belirlerken; komisyon kararlarına bakmazlar. Üretici mecbur istedikleri parayı öder.

Her ekipte iki üç çocuk vardır. Bahçe sahibi katlanmak zorundadır. Yoksa dayıbaşı ekibini getirmez, fındık toplanmaz.

Sonra bizim arazimizde doğru dürüst yol yoktur. Katırcı ne fiyat söylerse, üretici vermek zorundadır. Çuvalda kızan fındık, yağmuru gördüğünde çürür. Zaten köylerde kaç tane katır var ki? Fındığı taşıtmak zorunda olan köylü; istenen parayı verir.

Fındık işçisi fındık fiyatına bakmaz. Her yıl yevmiyeyi artırır. Yatılı işçilerin gideri; tüptü, elektrikti, ekmekti…. her yıl artar.

Eğer işçiyi minibüslerle taşıyorsanız; benzin zamları giderlere eklenir.

Yetkililerin yapması gereken, komisyonlarda işçinin, katırcının hesabını yapmak değil; fındık fiyatını belirlemektir.

Temmuz sonu fındık fiyatı belli olursa; diğerlerinin alacağı paralar kendiliğinden oluşur. Çünkü amelenin topladığı fındık, istediği fiyatı kurtarmıyorsa; üretici fındığı toplatmaz.

Geçmiş yıllarda fiyatı devlet belirlerken; işler böyle yürüyordu. Bugün yapılması gereken de budur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.