DİYABET EĞİTİMİ VERİLDİ

Sağlık 17.11.2020 - 01:07, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2303+ kez okundu.
 

DİYABET EĞİTİMİ VERİLDİ

14 Kasım’ın Dünya Diyabet günü olması sebebiyle, Ordu İl sağlık Müdürlüğünde Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından tele konferans yoluyla, Ordu’da bulunan Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına eğitim programı düzenlendi.

14 Kasım’ın Dünya Diyabet günü olması sebebiyle,  Ordu İl sağlık Müdürlüğünde Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından tele konferans yoluyla,  Ordu’da bulunan Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına eğitim programı düzenlendi.  Ordu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dahiliye Uzmanı Dr. Aykut Özturan ve Ordu Devlet Hastanesi Diyabet Okulu Eğitim Hemşiresi Evren Ateş tarafından Diyabet/ Diyabet-Covid-19 ilişkisi/ Diyabet ve Hemşirelik konulu sunum yapıldı.  Programda diyabet ve diyabet-Covid-19 konusunu anlatan Dr. Aykut Özturan, Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına şu bilgileri verdi. Diyabet varlığının Covid-19 enfeksiyonu gelişme riskini arttırdığına dair bir kanıt yok fakat Covid-19,  diyabetli bireylerde çok daha ağır seyrediyor. Covid-19’da riski belirleyen esas faktörler yaş , metobolik kontrol düzeyi ve eşlik eden hastalıklar olduğu düşünülmektedir, diyabet bunlardan biridir. Diyabet ve Covid-19: ileri yaş, kontrolsüz Hipertansiyon, Koroner Arter Hastalığı ,Obezite ,KOAH ve kanserle birlikte ölüm sayılarının bağımsız bir belirleyici olarak belirlenmiştir Covid-19 ‘un diyabetlilerde daha şiddetli seyretmesinin nedenlerinden biri de: süreğen hiperglisemi ve insülin direncine bağlı oluşan kronik  inflamasyondur. Covid-19, bilinen diyabeti olmayan kişilerde hiperglisemiye neden olabilmektedir. Bu nedenle covid-19 enfeksiyonu geçirdikten sonra  kişilerde yeni diyabet gelişimine dikkat edilmelidir.  Pandemi sürecinde diyabetli bireylerde rutin kontroller ertelenebilir. Ancak: Tekrarlayan ölçümlerde kan şeker düzeyi 300 mg/dl üzerindeyse Hiperglisemi belirtileri gelişmesi İdrarda ve kanda keton pozitifliği mevcutsa Yeni gelişen ayak yarası oluşmuşsa Ateş öksürük, solunum sıkıntısı(Covid-19 şüphesi) varsa, mümkünse hastanede yatırılarak takip edilmesi gerektiğini belirtti Evde izlenen Covid-19’lu diyabetli bireylere, sağlıklı beslenmesi, bol sıvı alması ve sık sık kendi kendine kan şekerini ölçmesi önerilmeli. Belirtileri hafif yada belirtisiz diyabetik hastalarda ağız yoluyla alınan diyabet ilaçlarını  kesmenin  gerekli olmadığını belirtti.  
14 Kasım’ın Dünya Diyabet günü olması sebebiyle, Ordu İl sağlık Müdürlüğünde Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından tele konferans yoluyla, Ordu’da bulunan Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına eğitim programı düzenlendi.

14 Kasım’ın Dünya Diyabet günü olması sebebiyle,  Ordu İl sağlık Müdürlüğünde Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından tele konferans yoluyla,  Ordu’da bulunan Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına eğitim programı düzenlendi. 

Ordu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dahiliye Uzmanı Dr. Aykut Özturan ve Ordu Devlet Hastanesi Diyabet Okulu Eğitim Hemşiresi Evren Ateş tarafından Diyabet/ Diyabet-Covid-19 ilişkisi/ Diyabet ve Hemşirelik konulu sunum yapıldı.

 Programda diyabet ve diyabet-Covid-19 konusunu anlatan Dr. Aykut Özturan, Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına şu bilgileri verdi.

Diyabet varlığının Covid-19 enfeksiyonu gelişme riskini arttırdığına dair bir kanıt yok fakat Covid-19,  diyabetli bireylerde çok daha ağır seyrediyor.

Covid-19’da riski belirleyen esas faktörler yaş , metobolik kontrol düzeyi ve eşlik eden hastalıklar olduğu düşünülmektedir, diyabet bunlardan biridir.

Diyabet ve Covid-19: ileri yaş, kontrolsüz Hipertansiyon, Koroner Arter Hastalığı ,Obezite ,KOAH ve kanserle birlikte ölüm sayılarının bağımsız bir belirleyici olarak belirlenmiştir

Covid-19 ‘un diyabetlilerde daha şiddetli seyretmesinin nedenlerinden biri de: süreğen hiperglisemi ve insülin direncine bağlı oluşan kronik  inflamasyondur.

Covid-19, bilinen diyabeti olmayan kişilerde hiperglisemiye neden olabilmektedir. Bu nedenle covid-19 enfeksiyonu geçirdikten sonra  kişilerde yeni diyabet gelişimine dikkat edilmelidir.

 Pandemi sürecinde diyabetli bireylerde rutin kontroller ertelenebilir. Ancak:

Tekrarlayan ölçümlerde kan şeker düzeyi 300 mg/dl üzerindeyse

Hiperglisemi belirtileri gelişmesi

İdrarda ve kanda keton pozitifliği mevcutsa

Yeni gelişen ayak yarası oluşmuşsa

Ateş öksürük, solunum sıkıntısı(Covid-19 şüphesi) varsa, mümkünse hastanede yatırılarak takip edilmesi gerektiğini belirtti

Evde izlenen Covid-19’lu diyabetli bireylere, sağlıklı beslenmesi, bol sıvı alması ve sık sık kendi kendine kan şekerini ölçmesi önerilmeli. Belirtileri hafif yada belirtisiz diyabetik hastalarda ağız yoluyla alınan diyabet ilaçlarını  kesmenin  gerekli olmadığını belirtti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.