ÇEKİRGE TÜRLERİ KEŞFEDİLDİ

Gündem 24.05.2018 - 11:58, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3328+ kez okundu.
 

ÇEKİRGE TÜRLERİ KEŞFEDİLDİ

Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili tarafından yürütülen çalışma ile bilim dünyası için yeni çekirge türleri tanımlandı.

Ordu Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili tarafından yürütülen çalışma ile bilim dünyası için yeni çekirge türleri tanımlandı. Keşfedilen yeni bir türün ismi (Poecilimon azizsancar) 2015 Nobel ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’a ithaf edildi. Bir kısmı Üniversite  Bilimsel Araştırmalar Projeler Birimi tarafından desteklenen ve yakın zamanda yayımlanmış olan uluslararası çalışma, ülkemiz coğrafyasında yüzde 80 civarında endemik türe sahip olan Poecilimon cinsine ait populasyonlarının Türkiye, Lübnan ve Makedonya’daki yayılışlarını, taksonomik ve biyoakustik revizyonunu içeriyor. Yapılan araştırma kapsamında Erzurum ve Artvin civarlarından keşfedilen yeni bir türün ismi (Poecilimon azizsancar) 2015 Nobel ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’a ithaf edildi. Yapılan çalışma ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Ordu Üniversitesi, evrensel bilim ve teknolojiyi esas alarak bilime katkıda bulunacak araştırma ve geliştirme süreçlerinin her aşamasında etkin görev ve sorumluluklar yüklenmekte, gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalarla ürettiği bilgileri toplum yararına sunarak bölgesindeki eğitim faaliyetlerine ivme kazandırmaktadır. Bu bağlamda Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde yürütülen çalışma neticesinde ulusal ve uluslararası alanda kayda değer bir bilimsel veriye ulaşılmasını, başta kurumumuz olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz adına sevindirici bir gelişme olarak görmekteyiz. Bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından göz ardı edilemeyecek bir potansiyele sahip olan bölgemizle ile ilgili kurumumuz bünyesinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar her geçen gün çeşitlenerek ve artarak devam etmektedir. Gerçekleştirdiği nitelikli saha araştırmaları ve ürettiği bilgilerle bölgesinde merkez üs konumunda olan Üniversitemizin, biyoloji alanındaki çalışmalarına yenisini ekleyen Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili’yi yapmış olduğu çalışmasından dolayı tebrik ediyor, bilime katkı sağlayacakları yeni çalışmalarında başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.  
Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili tarafından yürütülen çalışma ile bilim dünyası için yeni çekirge türleri tanımlandı.

Ordu Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili tarafından yürütülen çalışma ile bilim dünyası için yeni çekirge türleri tanımlandı. Keşfedilen yeni bir türün ismi (Poecilimon azizsancar) 2015 Nobel ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’a ithaf edildi.

Bir kısmı Üniversite  Bilimsel Araştırmalar Projeler Birimi tarafından desteklenen ve yakın zamanda yayımlanmış olan uluslararası çalışma, ülkemiz coğrafyasında yüzde 80 civarında endemik türe sahip olan Poecilimon cinsine ait populasyonlarının Türkiye, Lübnan ve Makedonya’daki yayılışlarını, taksonomik ve biyoakustik revizyonunu içeriyor. Yapılan araştırma kapsamında Erzurum ve Artvin civarlarından keşfedilen yeni bir türün ismi (Poecilimon azizsancar) 2015 Nobel ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’a ithaf edildi.

Yapılan çalışma ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Ordu Üniversitesi, evrensel bilim ve teknolojiyi esas alarak bilime katkıda bulunacak araştırma ve geliştirme süreçlerinin her aşamasında etkin görev ve sorumluluklar yüklenmekte, gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalarla ürettiği bilgileri toplum yararına sunarak bölgesindeki eğitim faaliyetlerine ivme kazandırmaktadır. Bu bağlamda Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde yürütülen çalışma neticesinde ulusal ve uluslararası alanda kayda değer bir bilimsel veriye ulaşılmasını, başta kurumumuz olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz adına sevindirici bir gelişme olarak görmekteyiz. Bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından göz ardı edilemeyecek bir potansiyele sahip olan bölgemizle ile ilgili kurumumuz bünyesinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar her geçen gün çeşitlenerek ve artarak devam etmektedir. Gerçekleştirdiği nitelikli saha araştırmaları ve ürettiği bilgilerle bölgesinde merkez üs konumunda olan Üniversitemizin, biyoloji alanındaki çalışmalarına yenisini ekleyen Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili’yi yapmış olduğu çalışmasından dolayı tebrik ediyor, bilime katkı sağlayacakları yeni çalışmalarında başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.