BÜYÜKŞEHİR TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKIYOR

Gündem 05.03.2019 - 13:59, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3319+ kez okundu.
 

BÜYÜKŞEHİR TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKIYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya devam ediyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya devam ediyor. Gülyalı ilçesi Kestane Mahallesi’nde bulunan tarihi “Merkez Cami”nde restorasyon çalışmaları başladı. ESERLERİMİZİ ONARARAK GELECEĞE KAZANDIRIYORUZ 1890-1900 yıllarında Gülyalı ilçesi Kestane Mahallesi’nde kesme taştan iki katlı olarak yapımı gerçekleştirilen “Merkez Cami”nde restorasyon çalışmalarına başlandı. Çalışmalar kapsamında tarihi caminin iç ve dış kısımlarında orijinaline uygun olarak onarım yapılacak. Proje doğrultusunda sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak mümkün olduğunca ilimizde bulunan tarihi çeşme, köprü, cami vb. eserimizi onararak geleceğe kazandırmaya gayret ediyoruz. Gülyalı ilçesimiz Kestane Mahallesi’nde bulunan ve 1890-1900 yıllarında yapımı gerçekleştirilen “Merkez Cami”nde restorasyon çalışmalarına başladık. Caminin betonarme minaresinde bozulan sıvalar yenilenerek minarenin kaidesi tarihi camiye uygun olarak taş kaplama yapılacak. Tüm cephelerinde mazgal şeklinde toplam 18 adet pencere bulunan caminin duvarlarında ortaya çıkan çatlaklar onarılarak derzler yenilenecek” diye konuştu. RESTORASYONUN ARDINDAN ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILACAK Çevre düzenlenmelerinin ardından restorasyon çalışmalarının tamamlanacağını belirten Başkan Tekintaş, “Ahşap minbere sahip olan caminin giriş kısmında bulunan son cemaat bölümünde betonarme olarak yapılmış olan asma kat yıkılarak giriş kısmındaki kemerlerin orijinal görünümüne dönmesi sağlanacak. İç kısmında betonarme yapılan mahfil kat sökülerek aslına uygun olarak ahşap mahfil kat yapılacak. Çevre düzenlemeleri ile birlikte “Merkez Cami”nde şadırvanında yenilenmesiyle restorasyon çalışmaları tamamlanacak” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya devam ediyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya devam ediyor. Gülyalı ilçesi Kestane Mahallesi’nde bulunan tarihi “Merkez Cami”nde restorasyon çalışmaları başladı.

ESERLERİMİZİ ONARARAK GELECEĞE KAZANDIRIYORUZ

1890-1900 yıllarında Gülyalı ilçesi Kestane Mahallesi’nde kesme taştan iki katlı olarak yapımı gerçekleştirilen “Merkez Cami”nde restorasyon çalışmalarına başlandı. Çalışmalar kapsamında tarihi caminin iç ve dış kısımlarında orijinaline uygun olarak onarım yapılacak.

Proje doğrultusunda sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak mümkün olduğunca ilimizde bulunan tarihi çeşme, köprü, cami vb. eserimizi onararak geleceğe kazandırmaya gayret ediyoruz. Gülyalı ilçesimiz Kestane Mahallesi’nde bulunan ve 1890-1900 yıllarında yapımı gerçekleştirilen “Merkez Cami”nde restorasyon çalışmalarına başladık. Caminin betonarme minaresinde bozulan sıvalar yenilenerek minarenin kaidesi tarihi camiye uygun olarak taş kaplama yapılacak. Tüm cephelerinde mazgal şeklinde toplam 18 adet pencere bulunan caminin duvarlarında ortaya çıkan çatlaklar onarılarak derzler yenilenecek” diye konuştu.

RESTORASYONUN ARDINDAN ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILACAK

Çevre düzenlenmelerinin ardından restorasyon çalışmalarının tamamlanacağını belirten Başkan Tekintaş, “Ahşap minbere sahip olan caminin giriş kısmında bulunan son cemaat bölümünde betonarme olarak yapılmış olan asma kat yıkılarak giriş kısmındaki kemerlerin orijinal görünümüne dönmesi sağlanacak. İç kısmında betonarme yapılan mahfil kat sökülerek aslına uygun olarak ahşap mahfil kat yapılacak. Çevre düzenlemeleri ile birlikte “Merkez Cami”nde şadırvanında yenilenmesiyle restorasyon çalışmaları tamamlanacak” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.