BÖLGE ÜRÜNLERİ YENİ TATLARLA BULUŞTU

Gündem 30.10.2018 - 12:52, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2012+ kez okundu.
 

BÖLGE ÜRÜNLERİ YENİ TATLARLA BULUŞTU

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından Ziraat Fakültesi Uygulama Bahçesi’nde yetiştirilen bölgenin yöresel ürünleri yeni tatlarla buluşturuldu.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından Ziraat Fakültesi Uygulama Bahçesi’nde yetiştirilen bölgenin yöresel ürünleri yeni tatlarla buluşturuldu. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye Şahin, yüksek lisans ve lisans öğrencileri tarafından yürütülen çalışmada daha önce yapılan keçiboynuzlu çikolataya ek olarak içerisinde fındık, güz yemişi ve kokulu üzüm gibi yöresel lezzetlerin bulunduğu naturel lezzetler değişik formlarda sunuldu. Bu kapsamda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye Şahin, yüksek lisans ve lisans öğrencileri Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ı makamında ziyaret ederek gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Fındık bazlı çikolata ürünlerinin yanı sıra özellikle çocukların gelişimi için gerekli birçok besin elementini bulunduran polenin ürünlere işlendiğini belirten Sümeyye Şahin, “Beslenme açısından protein içeriği yüksek, düşük yağ içeriğine sahip, ayni zamanda mineral ve vitaminlerce zengin olan ancak sınırlı sayıda tüketici ile buluşabilen polen, bu çalışma ile çikolata ürünlerine katılarak fonksiyonel gıda bileşenlerince zengin daha geniş tüketici kitlesine hitap eden ürün eldesi sağlanmıştır. Çalışma kapsamında Fakültemiz Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulama Bahçesi’nde yetiştiriciliği yapılan kokulu üzüm ve güz yemişi de pestil ve köme tarzı yine fındık katkılı yöresel ürünlere doğal tat ve aromasını koruyacak şekilde kontrollü üretim koşullarında işlenmiştir.” dedi. Üniversitelerin gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalar ile ülke ekonomilerine katkı, toplumsal sorunlara çözüm ve ilgili sektörlere de farklı yaklaşımlar sunmasının önemli bir sorumluluk olduğunun altını çizen Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, araştırma ve geliştirme projeleri ile birçok yeni ürün ortaya koymaktadır. Daha önce gerçekleştirdikleri keçiboynuzlu çikolata yapımına ek olarak içerisinde fındık, ceviz ve kuşburnu gibi farklı gıda ürünlerin yer aldığı pestil yapımı da ürün çeşitliliği bakımından hem bilimsel literatüre hem de gıda sektörüne başarılı bir çalışma olarak kazandırılmış oldu. Gerek ülke gerek il ekonomisine katma değer yaratacak ve üreticiye farklı gıda maddeleri ile entegre hale gelmiş ne tür gıda ürünleri ortaya çıkarılabilir noktasında yol haritası sunacak bu gibi çalışmaları oldukça önemsiyoruz. Bu vesileyse Ziraat Fakültemiz Dekanlığı başta olmak üzere bu tür başarılı çalışmalarda emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.        
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından Ziraat Fakültesi Uygulama Bahçesi’nde yetiştirilen bölgenin yöresel ürünleri yeni tatlarla buluşturuldu.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından Ziraat Fakültesi Uygulama Bahçesi’nde yetiştirilen bölgenin yöresel ürünleri yeni tatlarla buluşturuldu.
Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye Şahin, yüksek lisans ve lisans öğrencileri tarafından yürütülen çalışmada daha önce yapılan keçiboynuzlu çikolataya ek olarak içerisinde fındık, güz yemişi ve kokulu üzüm gibi yöresel lezzetlerin bulunduğu naturel lezzetler değişik formlarda sunuldu.
Bu kapsamda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye Şahin, yüksek lisans ve lisans öğrencileri Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ı makamında ziyaret ederek gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdiler.
Fındık bazlı çikolata ürünlerinin yanı sıra özellikle çocukların gelişimi için gerekli birçok besin elementini bulunduran polenin ürünlere işlendiğini belirten Sümeyye Şahin, “Beslenme açısından protein içeriği yüksek, düşük yağ içeriğine sahip, ayni zamanda mineral ve vitaminlerce zengin olan ancak sınırlı sayıda tüketici ile buluşabilen polen, bu çalışma ile çikolata ürünlerine katılarak fonksiyonel gıda bileşenlerince zengin daha geniş tüketici kitlesine hitap eden ürün eldesi sağlanmıştır. Çalışma kapsamında Fakültemiz Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulama Bahçesi’nde yetiştiriciliği yapılan kokulu üzüm ve güz yemişi de pestil ve köme tarzı yine fındık katkılı yöresel ürünlere doğal tat ve aromasını koruyacak şekilde kontrollü üretim koşullarında işlenmiştir.” dedi.
Üniversitelerin gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalar ile ülke ekonomilerine katkı, toplumsal sorunlara çözüm ve ilgili sektörlere de farklı yaklaşımlar sunmasının önemli bir sorumluluk olduğunun altını çizen Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, araştırma ve geliştirme projeleri ile birçok yeni ürün ortaya koymaktadır. Daha önce gerçekleştirdikleri keçiboynuzlu çikolata yapımına ek olarak içerisinde fındık, ceviz ve kuşburnu gibi farklı gıda ürünlerin yer aldığı pestil yapımı da ürün çeşitliliği bakımından hem bilimsel literatüre hem de gıda sektörüne başarılı bir çalışma olarak kazandırılmış oldu. Gerek ülke gerek il ekonomisine katma değer yaratacak ve üreticiye farklı gıda maddeleri ile entegre hale gelmiş ne tür gıda ürünleri ortaya çıkarılabilir noktasında yol haritası sunacak bu gibi çalışmaları oldukça önemsiyoruz. Bu vesileyse Ziraat Fakültemiz Dekanlığı başta olmak üzere bu tür başarılı çalışmalarda emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

  

  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.