ÜNYE’NİN HİÇBİR YERİNDE ÇÖP DEPOLANMAYACAK

Yaşam 28.12.2017 - 16:40, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 1639+ kez okundu.
 

ÜNYE’NİN HİÇBİR YERİNDE ÇÖP DEPOLANMAYACAK

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye ilçesinin hiçbir yerinde çöp depolamayacaklarını ve ilerleyen zamanlarda Akçay’daki vahşi depolama alanını, rehabilite ederek bir gezi ve seyir alanı hâline getireceklerini söyledi

CEVİZDERE’DE SADECE ÇÖP AYRIŞTIRMA YAPILACAK   Ünye’nin herhangi bir yerinde kesinlikle çöp depolama yapılmayacağına dikkat çeken Başkan Enver Yılmaz, “Çöp hususu, Ünye kamuoyunda çokça konuşulan ancak yapılacak çalışmaların yeterince izah edilemediği bir konuydu. Bu anlamda, birtakım noktaların yeterince anlaşılması durumunda yapılan çalışmaların esas mahiyetinin vatandaşlarımız tarafından takdirle karşılanacağını düşünüyorum. Öncelikle Büyükşehir’den önce belediyeler tarafından toplanan çöpler, il genelinde 23 ayrı noktaya vahşi depolama şeklinde gelişigüzel dökülüyordu. Biz buna son verdik ve yeni bir sistemi hayata geçirdik. Şu anda Altınordu ilçemizde yeni uygulamamızın bir örneği var. Altınordu ve civar ilçelerden toplanan çöpler, Karapınar Mahallemizdeki tesise getirilerek ayrıştırılıyor. Ünye Cevizdere’ye de bu tesisin aynısını ancak biraz daha küçük ölçeklisini kuruyoruz. Civar ilçelerden toplanan çöplerimiz buraya getirilerek ayrıştırılacak. Ardından yakılabilir mahiyette olanlar, Ünye Çimento’ya ve çöpün geriye kalan az bir miktarda bölümü de Çaybaşı’ndaki düzenli depolama sahasına götürülecek. Ünye ilçemizde kesinlikle herhangi bir depolama yapılmayacak” dedi.   ÇÖPÜN BÜYÜK BİR KISMI ÜNYE ÇİMENTO’DA YAKILACAK   Başkan Yılmaz, çöpten elde ettikleri atıktan türetilmiş yakıtı (ATY) Ünye Çimentoya sattıklarını belirterek, “Çöpten büyük miktarda yakılabilir nitelikte, atıktan türetilmiş yakıt (ATY) elde ediyoruz ve bunu da Ünye Çimentoya satıyoruz. Ünye Çimento, bu yakıtı kullanabilmek amacıyla 30 milyon TL maliyetle bir tesis kurdu ve tesisi çöp alıp yakmaya hazır hâle getirdi. Şimdi bize ‘Çöple ilgili tesisler neden Ünye’ye yapılıyor?’ diye soruyorlar. Bu sorunun cevabı Ünye Çimento Fabrikasıdır. Bakanlık çimento fabrikasının bulunduğu yere tesisin kurulmasını uygun görüyor. Bu durum Tokat’ta, Kocaeli’nde, Konya’da kısacası her yerde böyle. Büyükşehir Belediyesi olarak, çimento fabrikasına verdiğimiz çöpün tonundan 5 TL para kazanıyoruz. Ünye Çimentonun atıktan türetilmiş yakıt kullanması sayesinde ise yılda 19 bin ton kömür yakmasının da önüne geçmiş olacağız. Bu vesileyle 88 bin ton karbondioksit salınımını engelleyerek Ünye’mizin havasının daha temiz ve kaliteli olmasını sağlayacağız” diye konuştu.   AKÇAY’DAKİ ÇÖP ALANI REHABİLİTE EDİLECEK   Akçay’daki alana çöp dökülmesine son vereceklerini ve ilerleyen zamanlarda burayı rehabilite edeceklerini söyleyen Başkan Enver Yılmaz, “Şu anda maalesef Ünye Akçay’da deniz kenarına çöp dökülüyor. Cevizdere’deki ayrıştırma tesisinin devreye girmesiyle birlikte bu alana çöp dökülmeyecek. Akçay’daki çöpleri de taşıyacak ve alanı rehabilite edeceğiz. Bu bölgeyi, çöpün ve kokunun olmadığı bir gezi ve seyir alanı hâline dönüştüreceğiz. Bununla ilgili de uygulanacak projeyi ilerleyen zamanlarda vatandaşlarımızla paylaşacağız” şeklinde konuştu.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye ilçesinin hiçbir yerinde çöp depolamayacaklarını ve ilerleyen zamanlarda Akçay’daki vahşi depolama alanını, rehabilite ederek bir gezi ve seyir alanı hâline getireceklerini söyledi

CEVİZDERE’DE SADECE ÇÖP AYRIŞTIRMA YAPILACAK

 

Ünye’nin herhangi bir yerinde kesinlikle çöp depolama yapılmayacağına dikkat çeken Başkan Enver Yılmaz, “Çöp hususu, Ünye kamuoyunda çokça konuşulan ancak yapılacak çalışmaların yeterince izah edilemediği bir konuydu. Bu anlamda, birtakım noktaların yeterince anlaşılması durumunda yapılan çalışmaların esas mahiyetinin vatandaşlarımız tarafından takdirle karşılanacağını düşünüyorum. Öncelikle Büyükşehir’den önce belediyeler tarafından toplanan çöpler, il genelinde 23 ayrı noktaya vahşi depolama şeklinde gelişigüzel dökülüyordu. Biz buna son verdik ve yeni bir sistemi hayata geçirdik. Şu anda Altınordu ilçemizde yeni uygulamamızın bir örneği var. Altınordu ve civar ilçelerden toplanan çöpler, Karapınar Mahallemizdeki tesise getirilerek ayrıştırılıyor. Ünye Cevizdere’ye de bu tesisin aynısını ancak biraz daha küçük ölçeklisini kuruyoruz. Civar ilçelerden toplanan çöplerimiz buraya getirilerek ayrıştırılacak. Ardından yakılabilir mahiyette olanlar, Ünye Çimento’ya ve çöpün geriye kalan az bir miktarda bölümü de Çaybaşı’ndaki düzenli depolama sahasına götürülecek. Ünye ilçemizde kesinlikle herhangi bir depolama yapılmayacak” dedi.

 

ÇÖPÜN BÜYÜK BİR KISMI ÜNYE ÇİMENTO’DA YAKILACAK

 

Başkan Yılmaz, çöpten elde ettikleri atıktan türetilmiş yakıtı (ATY) Ünye Çimentoya sattıklarını belirterek, “Çöpten büyük miktarda yakılabilir nitelikte, atıktan türetilmiş yakıt (ATY) elde ediyoruz ve bunu da Ünye Çimentoya satıyoruz. Ünye Çimento, bu yakıtı kullanabilmek amacıyla 30 milyon TL maliyetle bir tesis kurdu ve tesisi çöp alıp yakmaya hazır hâle getirdi. Şimdi bize ‘Çöple ilgili tesisler neden Ünye’ye yapılıyor?’ diye soruyorlar. Bu sorunun cevabı Ünye Çimento Fabrikasıdır. Bakanlık çimento fabrikasının bulunduğu yere tesisin kurulmasını uygun görüyor. Bu durum Tokat’ta, Kocaeli’nde, Konya’da kısacası her yerde böyle. Büyükşehir Belediyesi olarak, çimento fabrikasına verdiğimiz çöpün tonundan 5 TL para kazanıyoruz. Ünye Çimentonun atıktan türetilmiş yakıt kullanması sayesinde ise yılda 19 bin ton kömür yakmasının da önüne geçmiş olacağız. Bu vesileyle 88 bin ton karbondioksit salınımını engelleyerek Ünye’mizin havasının daha temiz ve kaliteli olmasını sağlayacağız” diye konuştu.

 

AKÇAY’DAKİ ÇÖP ALANI REHABİLİTE EDİLECEK

 

Akçay’daki alana çöp dökülmesine son vereceklerini ve ilerleyen zamanlarda burayı rehabilite edeceklerini söyleyen Başkan Enver Yılmaz, “Şu anda maalesef Ünye Akçay’da deniz kenarına çöp dökülüyor. Cevizdere’deki ayrıştırma tesisinin devreye girmesiyle birlikte bu alana çöp dökülmeyecek. Akçay’daki çöpleri de taşıyacak ve alanı rehabilite edeceğiz. Bu bölgeyi, çöpün ve kokunun olmadığı bir gezi ve seyir alanı hâline dönüştüreceğiz. Bununla ilgili de uygulanacak projeyi ilerleyen zamanlarda vatandaşlarımızla paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.