ADIGÜZEL'DEN BALIKÇI BARINAĞI ZİYARETİ

Siyaset 15.06.2021 - 22:55, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3452+ kez okundu.
 

ADIGÜZEL'DEN BALIKÇI BARINAĞI ZİYARETİ

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Ordu’nun Perşembe ilçesinde Medreseönü Balıkçı Barınağında balıkçılarla bir araya geldi, sorunlarını dinledi.

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Ordu’nun Perşembe ilçesinde Medreseönü Balıkçı Barınağında balıkçılarla bir araya geldi, sorunlarını dinledi. Adıgüzel burada yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Balıkçıların sorunları dayanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Yıllardır biriken sorunlara topyekûn çözümler beklenirken hep günübirlik çözümler üretiliyor.  Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde Denizcilik Bakanlığı dahi yok. Döviz artışı ile girdi fiyatları maliyetleri katlanmış durumda. Bu sezon başında 2,80’e alınan mazot balık sezonu sonunda 5,80’e çıkmış şu anda da 6,80 TL. Buna nasıl dayanılabilir? ÖTV'siz mazot desteği sağlanmalıdır.  Köpük kasalar geçen sene 2,80 TL iken bu sene 6 TL, sezon başında iki ay sonra muhtemelen 10 TL civarında olması bekleniyor. Balıkçılara uygun kredi kolaylıkları talebi var. Diğer tarımsal Kooperatiflere olduğu gibi su ürünleri kooperatiflerine de ilgili bakanlıklar düzeyinde destekleme bekleniyor. Kooperatiflere menşei yetkisinin geri verilmesini istiyorlar. Balık kıyıya geliyor menşei tespiti için saatlerce yetkili bekleniyor. Misina ağ yasak ama şu anda piyasada yün ağ da bulunamıyor. Balıkçılıkla ilgili sorunlar sadece ekonomik değil ekolojik boyutta. Sürdürülebilir balıkçılık için teknik olarak yapılması gereken pek çok şey var. Av yasağı için bölgesel düzenlemeler ile denetimin sıklaştırılması bazı balık türleri için hem tarih sınırlaması hem bölgesel olarak balık türlerine özel farklı düzenlemeler gerekiyor. Müsilaj sorunu da bunlardan bağımsız değil. Denizlerdeki balık çeşitliliği düştükçe sorun gittikçe büyüyor. Balıkların yediği türler yem yapılmak için tutulduğundan balıklar besin bulamıyor, yunuslar dahi kıyılara gelip ağlara saldırıyor. Sadece Terme'de 150 civarında kaçak trol avcısı var. Balıkların nehir ağızlarındaki yuvalarının ve denizdeki doğal hayatın canına okuyorlar.  Kısacası denizlerle ve balıkçılıkla ilgili sorunlarımız günübirlik geçici çözümlerle halledilemeyecek boyutlara gelmiş durumda. Hükümetin derhal konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yürütmesi gerekirken ne bir hazırlık görüyoruz ne de bir ses işitiyoruz. Bu konuyla ilgili Meclis bünyesinde üzerimize düşeni en kısa zamanda yapacağımızın bilinmesini istiyorum.”
CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Ordu’nun Perşembe ilçesinde Medreseönü Balıkçı Barınağında balıkçılarla bir araya geldi, sorunlarını dinledi.

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Ordu’nun Perşembe ilçesinde Medreseönü Balıkçı Barınağında balıkçılarla bir araya geldi, sorunlarını dinledi. Adıgüzel burada yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Balıkçıların sorunları dayanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Yıllardır biriken sorunlara topyekûn çözümler beklenirken hep günübirlik çözümler üretiliyor.  Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde Denizcilik Bakanlığı dahi yok. Döviz artışı ile girdi fiyatları maliyetleri katlanmış durumda. Bu sezon başında 2,80’e alınan mazot balık sezonu sonunda 5,80’e çıkmış şu anda da 6,80 TL. Buna nasıl dayanılabilir? ÖTV'siz mazot desteği sağlanmalıdır.  Köpük kasalar geçen sene 2,80 TL iken bu sene 6 TL, sezon başında iki ay sonra muhtemelen 10 TL civarında olması bekleniyor. Balıkçılara uygun kredi kolaylıkları talebi var. Diğer tarımsal Kooperatiflere olduğu gibi su ürünleri kooperatiflerine de ilgili bakanlıklar düzeyinde destekleme bekleniyor. Kooperatiflere menşei yetkisinin geri verilmesini istiyorlar. Balık kıyıya geliyor menşei tespiti için saatlerce yetkili bekleniyor. Misina ağ yasak ama şu anda piyasada yün ağ da bulunamıyor.

Balıkçılıkla ilgili sorunlar sadece ekonomik değil ekolojik boyutta. Sürdürülebilir balıkçılık için teknik olarak yapılması gereken pek çok şey var. Av yasağı için bölgesel düzenlemeler ile denetimin sıklaştırılması bazı balık türleri için hem tarih sınırlaması hem bölgesel olarak balık türlerine özel farklı düzenlemeler gerekiyor.

Müsilaj sorunu da bunlardan bağımsız değil. Denizlerdeki balık çeşitliliği düştükçe sorun gittikçe büyüyor. Balıkların yediği türler yem yapılmak için tutulduğundan balıklar besin bulamıyor, yunuslar dahi kıyılara gelip ağlara saldırıyor. Sadece Terme'de 150 civarında kaçak trol avcısı var. Balıkların nehir ağızlarındaki yuvalarının ve denizdeki doğal hayatın canına okuyorlar.  Kısacası denizlerle ve balıkçılıkla ilgili sorunlarımız günübirlik geçici çözümlerle halledilemeyecek boyutlara gelmiş durumda. Hükümetin derhal konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yürütmesi gerekirken ne bir hazırlık görüyoruz ne de bir ses işitiyoruz. Bu konuyla ilgili Meclis bünyesinde üzerimize düşeni en kısa zamanda yapacağımızın bilinmesini istiyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.