KREDİ FAİZLERİ YÜKSELİYOR

Ekonomi 11.10.2015 - 13:36, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 1732+ kez okundu.
 

KREDİ FAİZLERİ YÜKSELİYOR

Konut, taşıt ve ihtiyaç kredi faiz oranları yıl başından bu yana 9 aylık dönemde yaklaşık 300-350 baz puan artış gösterdi.

      ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizi artıracağına ilişkin beklentiler ve doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasıyla fonlama maliyeti yükseldi ve buna bağlı olarak kredi faiz oranları tüm türlerde yaklaşık 300-350 baz puan artış gösterdi.        TCMB verilerinden derlenen bilgilere göre, 2 Ocak - 2 Ekim 2015 tarihleri arasını kapsayan 9 aylık dönemde ihtiyaç, taşıt ve konut kredi faiz oranlarında ortalama 250-300 baz puan arasında artış gerçekleştiği görüldü. Fed'in faiz artışına ilişkin açıklamaları küresel piyasa faizlerinin yükselmesine ve dolara olan talebin artmasına neden oldu. Bununla birlikte gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine paralel olarak Türk lirasında hızlı değer kayıpları yaşandı.         Bu süreçte Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşu ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle, bankaların fonlama maliyetinde artışlar yaşanırken, bu durum beraberinde kredi faiz oranlarında yükselişe sebep oldu. Yıl başında yüzde 14,13 seviyesinde olan ihtiyaç kredi faiz oranı 9 aylık dönemde en yüksek 17,39'a kadar yükseldi. Aynı dönemde konut kredisi faiz oranı yüzde 10,97'den yüzde 14,09'a ve taşıt kredisi faiz oranı yüzde 12,33'ten yüzde 15,68'e çıktı.
Konut, taşıt ve ihtiyaç kredi faiz oranları yıl başından bu yana 9 aylık dönemde yaklaşık 300-350 baz puan artış gösterdi.


      ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizi artıracağına ilişkin beklentiler ve doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasıyla fonlama maliyeti yükseldi ve buna bağlı olarak kredi faiz oranları tüm türlerde yaklaşık 300-350 baz puan artış gösterdi.

 

     TCMB verilerinden derlenen bilgilere göre, 2 Ocak - 2 Ekim 2015 tarihleri arasını kapsayan 9 aylık dönemde ihtiyaç, taşıt ve konut kredi faiz oranlarında ortalama 250-300 baz puan arasında artış gerçekleştiği görüldü. Fed'in faiz artışına ilişkin açıklamaları küresel piyasa faizlerinin yükselmesine ve dolara olan talebin artmasına neden oldu. Bununla birlikte gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine paralel olarak Türk lirasında hızlı değer kayıpları yaşandı. 

 

     Bu süreçte Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşu ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle, bankaların fonlama maliyetinde artışlar yaşanırken, bu durum beraberinde kredi faiz oranlarında yükselişe sebep oldu. Yıl başında yüzde 14,13 seviyesinde olan ihtiyaç kredi faiz oranı 9 aylık dönemde en yüksek 17,39'a kadar yükseldi. Aynı dönemde konut kredisi faiz oranı yüzde 10,97'den yüzde 14,09'a ve taşıt kredisi faiz oranı yüzde 12,33'ten yüzde 15,68'e çıktı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.