PIHTIYA KARŞI HAREKETE GEÇ!

Sağlık 12.10.2017 - 16:09, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 2671+ kez okundu.
 

PIHTIYA KARŞI HAREKETE GEÇ!

Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Kliniğinde görevli Doç. Dr. Ali Ümit Yener, 13 Ekim Dünya Tromboz Günü sebebiyle açıklama açıklamada bulundu.

Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Kliniğinde görevli Doç. Dr. Ali Ümit Yener, 13 Ekim Dünya Tromboz Günü sebebiyle açıklama açıklamada bulundu. Tromboz hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ali Ümit Yener, “Tromboz yani dama içi pıhtılaşma, dünyada kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin en sık nedenlerinden birisidir. Dünyada 3 milyon, ülkemizde 30 bin kişi damar içi pıhtılaşma nedeniyle hayatını kaybetmektedir.” dedi. “Dinlenmekle geçmez” Pıhtının en sık bacak toplardamarlarında oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Yener, “Bacaklarda ağrı, şişkinlik, kızarıklık şikâyetleri damar tıkanıklığının en önemli belirtileri arasında yer alır. Pıhtının Akciğere atması sonuncunda nefes darlığı, göğüs ve yan ağrısı, kanlı öksürük ve çarpıntı görülür. Bu şikâyetler dinlenmekle geçmez ve giderek artması, belirgin bir şekilde bacakta çap farkının oluşması önemli bulgulardan bir tanesidir. Atardamar tıkanıklığında ise tam tersine çok şiddetli ağrıyla beraber o bölgede soğuma, beyazlaşma meydana gelir.” şeklinde konuştu. Risk faktörlerine dikkat Tromboz Hastalığının risk faktörleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ali Ümit Yener sözlerini şöyle sürdürdü: “Kan akımının yavaşlaması tromboz gelişimini kolaylaştırır. Tipik tetikleyici durumlar yatalaklık gibi durumlarda bacak venlerindeki (kan taşıyan damar) kas pompası yeterince çalışamadığından venöz kanın geri akış hızı azalır ve dolayısıyla tromboz eğilimi artar. Tromboz ‘u oluşturan diğer risk faktörleri ise; ileri yaş, sigara içmek, uzun süreli yolculuklarda oturmak, ameliyat sonrası hareketsizlik, doğum kontrol hapları, gebelik, ailede pıhtılaşmaya yatkınlık, kan hastalıkları nedeniyle kan akışının yavaşlaması, kalp yetmezliği, damar sertlikleri ve kolesterol en önemli risk faktörleri arasında yer alır.” diye belirtti. Hareket etmek önemli Doç. Dr. Ali Ümit Yener, “Hareket etmek en önemli koruma yöntemidir. Özellikle bacaklarımızdaki damarların etrafında bulunan kas pompaları çalıştırdığımız sürece yani aktif olarak hareket ettiğimiz sürece bu hastalığa yakalanmayız. Bir diğer husus ise, kilomuza dikkat etmeliyiz. Riski azaltmak için kilo vermeye çalışmak oldukça önemlidir.” diye kaydetti Son olarak sözlerini şöyle sürdüren Doç. Dr. Yener, “Dünya Tromboz Günü nedeniyle, Ulusal Vasküler  - Endovaküler Cerrahi Derneğimizin başlattığı kampanyayı bende destekliyor ve “Pıhtıya Karşı Harekete Geç” diyorum.”  şeklinde sözlerine ekledi.
Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Kliniğinde görevli Doç. Dr. Ali Ümit Yener, 13 Ekim Dünya Tromboz Günü sebebiyle açıklama açıklamada bulundu.

Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Kliniğinde görevli Doç. Dr. Ali Ümit Yener, 13 Ekim Dünya Tromboz Günü sebebiyle açıklama açıklamada bulundu.

Tromboz hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ali Ümit Yener, “Tromboz yani dama içi pıhtılaşma, dünyada kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin en sık nedenlerinden birisidir. Dünyada 3 milyon, ülkemizde 30 bin kişi damar içi pıhtılaşma nedeniyle hayatını kaybetmektedir.” dedi.

“Dinlenmekle geçmez”

Pıhtının en sık bacak toplardamarlarında oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Yener, “Bacaklarda ağrı, şişkinlik, kızarıklık şikâyetleri damar tıkanıklığının en önemli belirtileri arasında yer alır. Pıhtının Akciğere atması sonuncunda nefes darlığı, göğüs ve yan ağrısı, kanlı öksürük ve çarpıntı görülür. Bu şikâyetler dinlenmekle geçmez ve giderek artması, belirgin bir şekilde bacakta çap farkının oluşması önemli bulgulardan bir tanesidir. Atardamar tıkanıklığında ise tam tersine çok şiddetli ağrıyla beraber o bölgede soğuma, beyazlaşma meydana gelir.” şeklinde konuştu.

Risk faktörlerine dikkat

Tromboz Hastalığının risk faktörleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ali Ümit Yener sözlerini şöyle sürdürdü: “Kan akımının yavaşlaması tromboz gelişimini kolaylaştırır. Tipik tetikleyici durumlar yatalaklık gibi durumlarda bacak venlerindeki (kan taşıyan damar) kas pompası yeterince çalışamadığından venöz kanın geri akış hızı azalır ve dolayısıyla tromboz eğilimi artar. Tromboz ‘u oluşturan diğer risk faktörleri ise; ileri yaş, sigara içmek, uzun süreli yolculuklarda oturmak, ameliyat sonrası hareketsizlik, doğum kontrol hapları, gebelik, ailede pıhtılaşmaya yatkınlık, kan hastalıkları nedeniyle kan akışının yavaşlaması, kalp yetmezliği, damar sertlikleri ve kolesterol en önemli risk faktörleri arasında yer alır.” diye belirtti.

Hareket etmek önemli

Doç. Dr. Ali Ümit Yener, “Hareket etmek en önemli koruma yöntemidir. Özellikle bacaklarımızdaki damarların etrafında bulunan kas pompaları çalıştırdığımız sürece yani aktif olarak hareket ettiğimiz sürece bu hastalığa yakalanmayız. Bir diğer husus ise, kilomuza dikkat etmeliyiz. Riski azaltmak için kilo vermeye çalışmak oldukça önemlidir.” diye kaydetti

Son olarak sözlerini şöyle sürdüren Doç. Dr. Yener, “Dünya Tromboz Günü nedeniyle, Ulusal Vasküler  - Endovaküler Cerrahi Derneğimizin başlattığı kampanyayı bende destekliyor ve “Pıhtıya Karşı Harekete Geç” diyorum.”  şeklinde sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.