VARİS TEDAVİSİNDE YENİ DÖNEM

Sağlık 08.09.2017 - 13:49, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3322+ kez okundu.
 

VARİS TEDAVİSİNDE YENİ DÖNEM

Daha çok kadınlarda rastlanan ve toplardamarın genişlemesi anlamına gelen varis hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Ali Ümit Yener ile görüştük.

Daha çok kadınlarda rastlanan ve toplardamarın genişlemesi anlamına gelen varis hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Ali Ümit Yener ile görüştük.  Doç. Dr. Yener, varis hastalığının en önemli nedeni olarak genetiksel etmenleri gösterirken hastalığın lazerle tedavi edilmesine dair bilgileri bizlerle paylaştı. Öncelikle varis hastalığını tanımlar mısınız bizlere? Varis, toplardamarların genişlemesi anlamına gelmektedir. Geçmişi antik çağlara kadar dayanan varis hastalığı dünyadaki toplumların yüzde 15-25 ’inde görülmekteyken, ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda her 10 kişiden 1’inde varis hastalığı görülmektedir. Hastalık daha çok kimlerde görülür? Risk faktörleri nedir? Varis oluşması için en önemli risk faktörü kişinin ailesinde varis hastalığının olmasıdır yani varis hastalığının genetik yatkınlığı yüksektir. Ayrıca kadın olmak, uzun süreli ayakta kalmak veya kalmayı gerektiren işlerde çalışıyor olmak, şişmanlık ve hızlı kilo alıp-vermek, menopoz varis oluşması için zemin hazırlayan risk faktörlerinin başında gelmektedir. Hastalığın belirtileri nasıldır? Bacaklarda ağrı, yanma, zonklama, gece krampları olmakla beraber görüntü olarak damarlarda renk değişiklikleri olması varisin belirtileridir. Varis hastalığına nasıl teşhis konuyor? Varise öncelikle dikkatli bir muayene ile tanı konulmaktadır. Muayene sonrası radyolojik tetkik olan Doppler USG ile tanımız desteklenir. Varisli damarın çapı, varisin derecesi ve yapılacak işlemin boyutu Doppler USG tarafından net olarak belirlenmektedir. Lazerle tedavi nasıl yapılıyor, başarı oranı nedir? Yöntemin avantajlarından bahseder misiniz? Lazerle varis tedavisi, toplardamarın içerisine katater yerleştirilerek yapılan bir tedavidir. Varisli damarın hiçbir kesi olamadan, hastaya anestezi vermeden ve işlem sırasında hastanın ağrı çekmeden yapılması bu işlemin en önemli avantajlarıdır. İşlem sonrasında hasta hemen ayağa kalkıp evine yürüyerek gitmektedir. Hastalarımız ertesi gün işlerine dönebilmekte ve böylelikle işgücü kaybı yaşamamaktadırlar.    
Daha çok kadınlarda rastlanan ve toplardamarın genişlemesi anlamına gelen varis hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Ali Ümit Yener ile görüştük.

Daha çok kadınlarda rastlanan ve toplardamarın genişlemesi anlamına gelen varis hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Ali Ümit Yener ile görüştük.

 Doç. Dr. Yener, varis hastalığının en önemli nedeni olarak genetiksel etmenleri gösterirken hastalığın lazerle tedavi edilmesine dair bilgileri bizlerle paylaştı.

Öncelikle varis hastalığını tanımlar mısınız bizlere?

Varis, toplardamarların genişlemesi anlamına gelmektedir. Geçmişi antik çağlara kadar dayanan varis hastalığı dünyadaki toplumların yüzde 15-25 ’inde görülmekteyken, ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda her 10 kişiden 1’inde varis hastalığı görülmektedir.

Hastalık daha çok kimlerde görülür? Risk faktörleri nedir?

Varis oluşması için en önemli risk faktörü kişinin ailesinde varis hastalığının olmasıdır yani varis hastalığının genetik yatkınlığı yüksektir. Ayrıca kadın olmak, uzun süreli ayakta kalmak veya kalmayı gerektiren işlerde çalışıyor olmak, şişmanlık ve hızlı kilo alıp-vermek, menopoz varis oluşması için zemin hazırlayan risk faktörlerinin başında gelmektedir.

Hastalığın belirtileri nasıldır?

Bacaklarda ağrı, yanma, zonklama, gece krampları olmakla beraber görüntü olarak damarlarda renk değişiklikleri olması varisin belirtileridir.

Varis hastalığına nasıl teşhis konuyor?

Varise öncelikle dikkatli bir muayene ile tanı konulmaktadır. Muayene sonrası radyolojik tetkik olan Doppler USG ile tanımız desteklenir. Varisli damarın çapı, varisin derecesi ve yapılacak işlemin boyutu Doppler USG tarafından net olarak belirlenmektedir.

Lazerle tedavi nasıl yapılıyor, başarı oranı nedir? Yöntemin avantajlarından bahseder misiniz?

Lazerle varis tedavisi, toplardamarın içerisine katater yerleştirilerek yapılan bir tedavidir. Varisli damarın hiçbir kesi olamadan, hastaya anestezi vermeden ve işlem sırasında hastanın ağrı çekmeden yapılması bu işlemin en önemli avantajlarıdır. İşlem sonrasında hasta hemen ayağa kalkıp evine yürüyerek gitmektedir. Hastalarımız ertesi gün işlerine dönebilmekte ve böylelikle işgücü kaybı yaşamamaktadırlar.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.