12-18 NİSAN KALP SAĞLIĞI HAFTASI

Sağlık 15.04.2017 - 17:45, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 4324+ kez okundu.
 

12-18 NİSAN KALP SAĞLIĞI HAFTASI

Kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgi vermek, kalp sağlığı konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek amacıyla “12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Kalp ve damar hastalıkları Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ölümlerin birinci sırasını oluşturmaktadır. Ülkemizde 2004 verilerine göre,  kalp ve damar hastalıkları, tüm ölümlerin   % 39,8’ini  oluşturmaktadır. Dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler beklenen yaşam süresinin artmasına neden olmuştur. Yaşam süresinin uzaması istenen bir şey olmakla birlikte, paralelinde bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığında artış meydana getirmiştir. Kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri; yaş ve cinsiyet, birinci derece akrabalarda kalp ve damar hastalık öyküsü, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, stres, aşırı kilo, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabettir. Ayrıca  sigara kullanımı; İnmeye (felç), akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olmaktadır. Dünyada  her  yıl 5 milyon insan, yurdumuzda her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigaradan ölmektedir. 2025 yılında bu rakamın dünyada 8 milyona ülkemizde 250 bine çıkması beklenmektedir. Bütün bu korkunç tabloya rağmen, belki de  konunun en rahatlatıcı tarafı, kardiyovasküler hastalıkların “Önlenebilir Hastalıklar” olmasıdır. Kalp sağlığını  korumak için  neler yapmalıyız ? Sağlıklı ve yeterli beslenmeli, Özellikle 5-15 yaş grubunda görülen bademcik iltihapları tedavi edilmediği taktirde, Romatizmal Kalp hastalıklarına neden olabileceği için, üst solunum yolu enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisiyle ileride oluşabilecek  kalp hastalıklarından korunmalı, Fiziksel aktivite artırılmalı, Sigara ve alkol gibi zararlı maddelere  ” HAYIR ” denmeli, Stres faktörü kontrol altına alınmalı, Sağlıklı vücut ağırlığı  korunmalı, Kan basıncı  kontrol altında tutulmalı, Kan değerleri ölçümünü düzenli olarak yaptırmalıyız.   Dünya Sağlık Örgütü; Kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini belirtmektedir. Kalp sağlığı için belirli önlemlerin alınması, özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, onların  uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini sağlayacaktır.
Kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgi vermek, kalp sağlığı konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek amacıyla “12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Kalp ve damar hastalıkları Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ölümlerin birinci sırasını oluşturmaktadır. Ülkemizde 2004 verilerine göre,  kalp ve damar hastalıkları, tüm ölümlerin   % 39,8’ini  oluşturmaktadır. Dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler beklenen yaşam süresinin artmasına neden olmuştur. Yaşam süresinin uzaması istenen bir şey olmakla birlikte, paralelinde bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığında artış meydana getirmiştir.

Kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri; yaş ve cinsiyet, birinci derece akrabalarda kalp ve damar hastalık öyküsü, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, stres, aşırı kilo, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabettir. Ayrıca  sigara kullanımı; İnmeye (felç), akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olmaktadır. Dünyada  her  yıl 5 milyon insan, yurdumuzda her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigaradan ölmektedir. 2025 yılında bu rakamın dünyada 8 milyona ülkemizde 250 bine çıkması beklenmektedir. Bütün bu korkunç tabloya rağmen, belki de  konunun en rahatlatıcı tarafı, kardiyovasküler hastalıkların “Önlenebilir Hastalıklar” olmasıdır.

Kalp sağlığını  korumak için  neler yapmalıyız ?

  • Sağlıklı ve yeterli beslenmeli,
  • Özellikle 5-15 yaş grubunda görülen bademcik iltihapları tedavi edilmediği taktirde, Romatizmal Kalp hastalıklarına neden olabileceği için, üst solunum yolu enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisiyle ileride oluşabilecek  kalp hastalıklarından korunmalı,
  • Fiziksel aktivite artırılmalı,
  • Sigara ve alkol gibi zararlı maddelere  ” HAYIR ” denmeli,
  • Stres faktörü kontrol altına alınmalı,
  • Sağlıklı vücut ağırlığı  korunmalı,
  • Kan basıncı  kontrol altında tutulmalı,
  • Kan değerleri ölçümünü düzenli olarak yaptırmalıyız.

 

Dünya Sağlık Örgütü; Kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini belirtmektedir. Kalp sağlığı için belirli önlemlerin alınması, özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, onların  uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini sağlayacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.