KUDUZ HASTALIĞI

Gündem 26.09.2014 - 13:34, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3998+ kez okundu.
 

KUDUZ HASTALIĞI

Kuduz , insan ve hayvanlarda görülebilen, beyine yerleşen virüs tarafından felçlere yol açarak ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Ülkemizde kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca ve gelincik gibi vahşi hayvanlarla; köpek, kedi, sığır, koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilmekle birlikte hastalığı insanlara en çok bulaştıran başıboş köpeklerdir.

Kuduz hastalığı, evcil hayvanda bazı huy değişikliklerine neden olur. Daha önceleri normal davranan hayvanlarda, sinirli ve saldırgan davranışlar görülür, dikkatlerini çeken her şeye karşı ısırma ve saldırma isteği meydana gelir. Yutak felcine bağlı olarak yutkunma reflekslerini kaybettiklerinden dolayı sudan korkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya aktığı görülür. Genelde gece ortaya çıkan vahşi hayvanlar, gündüz de ortalıkta görünürler, insanlara olan korkularını yitirip evcil hayvanlar gibi insanlara yaklaşabilirler ve dikkatini çeken her cisme saldırırlar. Bu esnada saldırdığı insan ve diğer hayvanlara hastalığı bulaştırabilirler. Hastalığın ileri safhasında hayvanda felç gelişir ve komaya girerek ölüm meydana gelir. Kuduz hastalığı, kuduza yakalanmış bir hayvanın ısırmasıyla, salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz, ağız veya buruna temas etmesiyle yada salya ile bulaşık tasma, yular, dizgin gibi eşyaların yaralı deriye temas etmesiyle, kuduz hayvanın tırmalamasıyla, etinin ve sütünün çiğ olarak yenmesi ile bulaşır. Kuduz hastalığının belirtileri, kuduz virüsünün vücuda girmesinden itibaren ortalama 2-8 hafta sonra ortaya çıkar. Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş yükselmesi, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başlar. Isırık yerinde ve çevresinde ağrı, kaşıntı görülebilir. Yutma ve solunum merkezlerinin felç olması sebebiyle yutma güçlüğü, tükürük salgısında artma ve nefes almada zorluk görülür. Bu belirtilerin başlamasından 3-10 gün sonra ölüm meydana gelir. Hastalığın belirtileri görülmeye başladıktan sonra ölüm kaçınılmazdır. Hastalıktan korunmak için kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılattırılmalıdır. Zira köpeklerin 3 aylık, kedilerin ise 6 aylıktan itibaren aşılattırılmaları ve aşıların her yıl tekrar edilerek bunun belgelendirilmesi hukuki bir gerekliliktir. Evcil hayvanların başıboş ve/veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır. Başıboş hayvanlara, sevmek veya beslemek amacıyla yaklaşılmamalı ve dokunulmamalıdır. Çevrede başıboş ve olağan dışı davranış gösteren veya ölmüş hayvan görüldüğünde belediye, muhtarlık, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri gibi kuruluşlara hemen haber verilmelidir. Kuduz şüpheli temas söz konusu olduğunda hiç vakit kaybetmeden 10 dakika içerisinde yara veya ısırık bölgesi bol su ve sabunla iyice yıkanmalı, arkasından tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır. Göz, ağız veya burun şüpheli temasa maruz kalmışsa, bu bölgeler hemen bol suyla iyice yıkanmalıdır. Daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ederek hekimin düzenleyeceği aşılama programı aksatılmadan uygulanmalıdır. Ülkemizde kuduzla ilgili olarak, aşı ve serum uygulamaları dahil her türlü sağlık hizmetleri ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.
Kuduz , insan ve hayvanlarda görülebilen, beyine yerleşen virüs tarafından felçlere yol açarak ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Ülkemizde kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca ve gelincik gibi vahşi hayvanlarla; köpek, kedi, sığır, koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilmekle birlikte hastalığı insanlara en çok bulaştıran başıboş köpeklerdir.

Kuduz hastalığı, evcil hayvanda bazı huy değişikliklerine neden olur. Daha önceleri normal davranan hayvanlarda, sinirli ve saldırgan davranışlar görülür, dikkatlerini çeken her şeye karşı ısırma ve saldırma isteği meydana gelir. Yutak felcine bağlı olarak yutkunma reflekslerini kaybettiklerinden dolayı sudan korkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya aktığı görülür. Genelde gece ortaya çıkan vahşi hayvanlar, gündüz de ortalıkta görünürler, insanlara olan korkularını yitirip evcil hayvanlar gibi insanlara yaklaşabilirler ve dikkatini çeken her cisme saldırırlar. Bu esnada saldırdığı insan ve diğer hayvanlara hastalığı bulaştırabilirler. Hastalığın ileri safhasında hayvanda felç gelişir ve komaya girerek ölüm meydana gelir.

Kuduz hastalığı, kuduza yakalanmış bir hayvanın ısırmasıyla, salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz, ağız veya buruna temas etmesiyle yada salya ile bulaşık tasma, yular, dizgin gibi eşyaların yaralı deriye temas etmesiyle, kuduz hayvanın tırmalamasıyla, etinin ve sütünün çiğ olarak yenmesi ile bulaşır.

Kuduz hastalığının belirtileri, kuduz virüsünün vücuda girmesinden itibaren ortalama 2-8 hafta sonra ortaya çıkar. Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş yükselmesi, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başlar. Isırık yerinde ve çevresinde ağrı, kaşıntı görülebilir. Yutma ve solunum merkezlerinin felç olması sebebiyle yutma güçlüğü, tükürük salgısında artma ve nefes almada zorluk görülür. Bu belirtilerin başlamasından 3-10 gün sonra ölüm meydana gelir. Hastalığın belirtileri görülmeye başladıktan sonra ölüm kaçınılmazdır.

Hastalıktan korunmak için kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılattırılmalıdır. Zira köpeklerin 3 aylık, kedilerin ise 6 aylıktan itibaren aşılattırılmaları ve aşıların her yıl tekrar edilerek bunun belgelendirilmesi hukuki bir gerekliliktir. Evcil hayvanların başıboş ve/veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır. Başıboş hayvanlara, sevmek veya beslemek amacıyla yaklaşılmamalı ve dokunulmamalıdır. Çevrede başıboş ve olağan dışı davranış gösteren veya ölmüş hayvan görüldüğünde belediye, muhtarlık, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri gibi kuruluşlara hemen haber verilmelidir.

Kuduz şüpheli temas söz konusu olduğunda hiç vakit kaybetmeden 10 dakika içerisinde yara veya ısırık bölgesi bol su ve sabunla iyice yıkanmalı, arkasından tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır. Göz, ağız veya burun şüpheli temasa maruz kalmışsa, bu bölgeler hemen bol suyla iyice yıkanmalıdır. Daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ederek hekimin düzenleyeceği aşılama programı aksatılmadan uygulanmalıdır.

Ülkemizde kuduzla ilgili olarak, aşı ve serum uygulamaları dahil her türlü sağlık hizmetleri ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.