Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası

Gündem 13.08.2014 - 11:41, Güncelleme: 15.06.2023 - 07:39 3723+ kez okundu.
 

Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2013 yılı Ocak ayında başlattığı “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nda 1 yıl içinde ekmek israfında yaklaşık yüzde 18’lik azalma sağlandı.

Böylece günde 1 milyon 50 bin, yılda 384 milyon ekmek çöpe gitmedi. Türk halkı da ekmek için bir yılda harcadığı paradan 2,5 milyar TL tasarruf elde etti. Madalyonun diğer yüzünde ise günde 4,9 milyon ekmeğin hala israf ediliyor olması var. İsrafın boyutlarını daha da çok azaltmanın yolu ise bilinç artışının devam etmesi ve paketli ekmek tüketiminin artırılmasından geçiyor. Çünkü ekmeğin uzun süre bayatlamadan saklanmasına imkân tanıyan paketli ekmeklerle israfı yüzde 50’ye varan oranlarda azaltmak mümkün. "EKMEĞİNİZİ DERİN DONDURUCUDA SAKLAYIN, YİYECEĞİNİZ KADAR ISITIN" Ekmeğin bilinçli tüketiminin hem ailelerin ve işletmelerin bütçesine hem de ülke ekonomisine artı değer olarak yansıyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre paketli ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50’sini kurtarma şansımız var. Çünkü paketli ekmeği derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün. Yemek istediğinizde ekmek kızartma ve tost makinelerinde ısıtarak ya da kendiliğinden çözünmesini bekleyerek ekmeğinizi ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz. "AÇLIK YÜZÜNDEN HER YIL 6 MİLYON ÇOCUK HAYATINI KAYBEDİYOR" Birleşmiş Milletler verilerine göre; dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün yaklaşık 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor. Sadece bu rakamlar bile ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor. İsrafı önlemek için öncelikle ihtiyacımız kadar almayı ve daha da önemlisi aldığımız ürünü doğru koşullarda saklamayı öğrenmeliyiz. Yapılan sosyal sorumluluk projelerinin de faydalı olduğunun üzerini çizerek, herkesin tüketeceği kadar ekmek alması gerektiğini ve sadece ekmekte değil, su başta olmak üzere israfı her alanda önleyerek hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmalıyız
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2013 yılı Ocak ayında başlattığı “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nda 1 yıl içinde ekmek israfında yaklaşık yüzde 18’lik azalma sağlandı.

Böylece günde 1 milyon 50 bin, yılda 384 milyon ekmek çöpe gitmedi. Türk halkı da ekmek için bir yılda harcadığı paradan 2,5 milyar TL tasarruf elde etti. Madalyonun diğer yüzünde ise günde 4,9 milyon ekmeğin hala israf ediliyor olması var. İsrafın boyutlarını daha da çok azaltmanın yolu ise bilinç artışının devam etmesi ve paketli ekmek tüketiminin artırılmasından geçiyor. Çünkü ekmeğin uzun süre bayatlamadan saklanmasına imkân tanıyan paketli ekmeklerle israfı yüzde 50’ye varan oranlarda azaltmak mümkün.

"EKMEĞİNİZİ DERİN DONDURUCUDA SAKLAYIN, YİYECEĞİNİZ KADAR ISITIN"

Ekmeğin bilinçli tüketiminin hem ailelerin ve işletmelerin bütçesine hem de ülke ekonomisine artı değer olarak yansıyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre paketli ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50’sini kurtarma şansımız var. Çünkü paketli ekmeği derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün. Yemek istediğinizde ekmek kızartma ve tost makinelerinde ısıtarak ya da kendiliğinden çözünmesini bekleyerek ekmeğinizi ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz.

"AÇLIK YÜZÜNDEN HER YIL 6 MİLYON ÇOCUK HAYATINI KAYBEDİYOR"

Birleşmiş Milletler verilerine göre; dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün yaklaşık 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor.

Sadece bu rakamlar bile ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor. İsrafı önlemek için öncelikle ihtiyacımız kadar almayı ve daha da önemlisi aldığımız ürünü doğru koşullarda saklamayı öğrenmeliyiz.

Yapılan sosyal sorumluluk projelerinin de faydalı olduğunun üzerini çizerek, herkesin tüketeceği kadar ekmek alması gerektiğini ve sadece ekmekte değil, su başta olmak üzere israfı her alanda önleyerek hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmalıyız

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ordumanset.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.