PARALAR İL DIŞINA GİDİYOR


Döviz yükselmesi perakendecileri etkiledi

     Karadeniz Perakendeciler Derneği, Ordu ve Giresun üyeleri bir araya geldi. Sorunların görüşüldüğü toplantının ardından açıklamalarda bulunan Karadeniz PERDER Başkanı Osman Kalafat, 2015 yılının genel olarak perakendeciler için iyi geçtiğini söyledi. Son günlerde yaşanan döviz artışının ise ekonomik yönde sorunlar yaşattığını da belirten Kalafat, “2015 yılı yaz dönemi yerel marketler anlamında Ordu ve Giresun’da olumlu geçti. Bu yıl fındıkta rekoltenin iyi olması il dışında yaşayan vatandaşlarımızın Ordu’ya gelmesini sağladı. Bu noktada da yaz dönemi yerel marketler anlamında olumlu geçti. Ekim ayından itibaren normal standartlarda devam etmeye başladı. Bununda nedeni fındık piyasasında oluşan fındık fiyatının gerilemesi, emanete bol miktarda fındık bırakılmasıdır. Bundan sonraki süreçte Ordu ve Giresun halkının fındıktan iyi para kazanacağını düşünüyoruz. Ordu ve Giresun arasındaki ticaretin iyi geçeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Dövizin yükselmesi herkesi etkiledi

     Kalafat, “Dövizin yükselmiş olması aynı zamanda fiyatların dövizin yükseldiği oranda fiyatların yükselmesi anlamına geliyor. Buda vatandaşın alım gücünü ciddi anlamda etkilemektedir. Vatandaşın alım gücü düşünce ticarette ister istemez daralmaktadır” ifadelerinde bulundu.

Yerel marketlere sahip çıkılmalı

     Discount firmaların Ordu ve Giresun illerine zarar verdiğinin altını çizen Kalafat, “Her şeyden önce nüfusa dayalı olarak bir bölgede yaşayan insan sayısı ve aynı işi yapan ve rekabet eden kurumların birbirinden uzaklığı çok önemlidir. Bu noktada ne yazık ki yasa net rakamlar söylemiyor ve bu işi il plan komisyonuna bırakıyor. İl plan komisyonunda da yasa gereği perakendeciler yok. Bundan sonra perakendecilerin bu işte olması gerekiyor. Normalde aynı işi yapan marketçilikten söz edersek bir birine 400 metreden yakın market olmamalıdır. 400 metreden bir birine yakın derken yalnızca metreyle sınırlandırmamak gerekiyor, bunun içine nüfusu da katmak gerekiyor. 6-7 bin kişiye 1 market düşüyor. Ordu’da, bu da bin hane yapar. Bin hane 150 lira harcasa aylık bu da 150 bin lira yapar. 150 bin liralık ciro hiçbir marketi barındıramaz. Bakkalı dahi barındıramaz. Bu noktada da marketler zarar eder. Böyle olunca da yerelde var olan marketler, yerel üreticilere destek veriyorlar. Yabancılar ise yerel üreticilerden hiçbir şey almıyorlar bu aynı zamanda discount market çok fazla açılmış olması il ekonomisine de zarar veriyor. Yerellerin zarar etmesi, yerellerin gereken ciroyu yapmaması ilin ekonomisine ciddi anlamda zarar vermektedir. O ili dışarıya bağımlı hale getirmektedir. Bu noktada yerelde yaşayan insanların yabancılar yerine yerelleri tercih etmesini sağlamak gerekiyor” şeklinde konuştu.