Fındık Fiyatı Yüzleri Güldürdü

Üreticinin merakla beklediği fındık piyasası ortalama 6 liradan kuruldu.

Bahçelerden beklenen fındığın çıkmamasıyla karamsarlığa kapılan üreticiler; fiyatın tatmin edici olmasıyla rahat bir nefes aldılar.

Doğrudan gelir desteğiyle biraz olsun rahatlayan bahçe sahipleri; ürünlerinin para etmesiyle daha da mutlu oldular.

Serbest piyasaya bırakılan fiyat belirlemede, geçen yılki fiyatla sıkıntı yaşayan üreticiler; bu yıl da kaygılı bir bekleyiş içindeydiler. Ancak pazara inen fındıkların değeriyle satılması, onların yüzlerini güldürdü.

Üreticilerdeki genel kanı; pazara yüksek kesimlerin fındığının inmesiyle, fiyatların 5,5 lira seviyesine düşeceği. Sonrasında ise yükselerek 7 lirayı bulacağı. Birçok kişi masraflarını karşılayacak kadar fındığı satıyor, kalanını deposuna koyup; ileriki ayları bekliyor.

Bu durumdan tüccarlar da çok memnun. Yıl içerisinde üreticilere para verdiler. Yine amele ve katır gibi fındık giderlerini karşılamaları amacıyla; müşterilerine yüksek miktarlarda paralar dağıttılar. Yüksek fiyat alacaklarını kolay tahsil etmelerini ve işlerini çevirmelerini sağlıyor.

Esnaf da fiyatla rahatladı. Piyasaya para girmesi, işlerin açılmasına yol açtı. Ceplerinde para olan köylüler; daha çok alışveriş yapıyorlar.

Köylerde başşak yapma geleneği de canlandı. Bir teneke fındığın 60 lira etmesi; toplanan bahçelerin yeniden gezilmesine neden oluyor.

Şimdi beklenti bu fiyatın gelecek yıllarda da sürmesi. Ordu ekonomisi fındığa bağlı. Fındık fiyatının tatmin edici olması; kentimizde göçü ve işsizliği önleyecek yegane yoldur