ODÜ REKTÖRÜ KARADENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜ İNCELEDİ

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına doğrudan bağlı bir Bölge kuruluşu olan ve bünyesinde Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Bitki Sağlığı, Enerji Bitkileri, Toprak ve Su Kaynakları, Tarım Ekonomisi ve Üretme ve İşletme Bölümlerinin bulunduğu Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde incelemelerde bulundu.

Enstitü Müdürü Dr. Kibar Ak tarafından enstitü ve enstitüde yürütülen TAGEM, TÜBİTAK, DOKAP vb. kaynaklı projeler hakkında Rektör Yarılgaç’a bilgiler verilerek meyvecilik konusundaki çalışmalara Amasya elması ve Trabzon hurması ıslahı ile Enstitünün çalışmaları sonucunda 2009 yılında 1 adet elma 8 adet Trabzon hurması çeşidinin tescil edildiği,  üzümsü meyveler alanında da yapılan çalışmalarda böğürtlen, ahududu ve organik çilek yetiştiriciliği ile deneme yapıldığı ifade edildi. Modern meyveciliğin bölgede yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla 2001 yılında elma, armut, kiraz ve vişne türlerinde bodur anaçlar kullanılarak farklı çeşitleri içeren bir çalışmanın başlatıldığı, sonuçların bölge üreticisi ile paylaşılarak modern meyveciliğin bölgede yaygınlaştırılmasına çalışıldığı belirtildi. 2003 yılında Trabzon hurması ve karayemiş ile meyve genetik kaynakları çalışmalarının başlatıldığı, bu çalışmaların 2008 yılında “Karadeniz Bölgesi Meyve Genetik Kaynakları Araştırmalar” projesi kapsamında Trabzon hurması, karayemiş, kiraz, vişne, mahlep,  elma, kestane, kocayemiş türleri ile genişletildiği belirtilerek bu çalışmanın Karadeniz bölgesi ve bazı türlerde ülke çapında devam etmekte olduğu, genetik kaynakların muhafazası ve karakterizasyonunun amaçlandığı ifade edildi.

Çoğaltım çalışmalarının yapıldığı doku kültürü laboratuvarında uzman personel eşliğinde incelemelerde bulunan Rektör Yarılgaç’a, kirazda anaç ıslahı adlı proje kapsamında doku kültürü ile kolay çoğaltılabilen, aşı uyuşmazlığı göstermeyen kiraz için yerli anaç/anaçlar geliştirmenin hedeflendiği bilgisi verildi.

Bununla birlikte toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi, korunması birim alandan elde edilen tarımsal üretim ve sağlanan gelirin arttırılması amacına yönelik planlama, projeleme ve uygulama kriter ve esaslarını temin etmek ve göstermek üzere Enstitü bünyesinde bulunan toprak, su ve bitki analiz laboratuvarı, uzman personel eşliğinde gezilerek yapılan analiz ve çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.​